søndag 9. mars 2014

Novelle analyse av boken Charlie og sjokoladefabrikken av Roald Dahl


Novelle analyse av boken Charlie og sjokoladefabrikken av Roald Dahl


Sammendrag
Beskrivelse: http://www.barnesteder.no/media/295798/charlie_og_sjokolade_90280a%20(1)_560x373.jpgCharlie er en liten gutt som bor sammen med sin mor og far Herr og Fru Bucket og sine besteforeldre Jo og Josephine og George og Georgine. Familien bor i et veldig lite hus og er svært fattige. Rett i nærheten av huset er en stor sjokoladefabrikk. Eieren av fabrikken heter Willy Wonka, og fabrikken er kjent for å lage «verdens beste sjokolade» og det mest fabelaktige av drops, karameller og andre mulige godterier. Og ingen skjønner hva som skjer i fabrikken til Willy Wonka, for etter et tilfelle av industrispionasje for mange år tilbake, stengte han fabrikken og avskjediget alle arbeiderne.

En dag starter fabrikken opp igjen, men ingen arbeidere går ut og inn der. Så utlyser Willy Wonka at han vil legge fem gullbilletter i fem forskjellige sjokolader, og finnerne av disse gullbillettene, fem barn, vil sammen med foreldrene sine få en omvisning på fabrikken og gratis sjokolade for resten av livet. Charlie får en sjokolade til bursdagen sin og skuffelsen er stor når de ikke finner billetten. Vinteren er hard og familien sulter. Plutselig en dag finner Charlie en mynt på gaten, og løper inn i nærmeste sjokoladebutikk og kjøper først en sjokolade og så en til. I den andre sjokoladen ligger det en gullbillett!

Bestefar Joe skal følge Charlie på rundturen i fabrikken. De andre fire barna som har funnet billetter viser seg å være fryktelige barn. De er griske, grådige og bortskjemte. En etter en faller de av på rundturen. Da det bare er Charlie igjen, tilstår Wonka at det var en plan bak det hele; nemlig å finne en arving til fabrikken. Charlie skal arve hele fabrikken, og boken slutter med at Wonka, Charlie og bestefar Joe henter resten av familien i den store glassheisen. En frittstående fortsettelse av boka heter ”Charlie og den store glassheisen”

Roald Dahl
Beskrivelse: http://litthusfred.no/wp-content/uploads/2013/01/Roald-Dahl.jpgRoald Dahl var en norsk-britisk forfatter som blant annet har skrevet en rekke novellesamlinger som særlig er preget av en utsøkt svart humor med overraskende vendinger, foruten rundt 30 burleske og fantastiske barnebøker hvor mange er blitt filmatisert3. september 1916.
Faren til Roald, het Harald Dahl og var dessuten en skipsmegler fra Sarpsborg mens moren kom fra Oslo. Hun het Sofie Magdalene Hesselberg. Da Roald Dahl var fire år gammel døde Harald, og 3 uker etter, døde storesøsteren til Roald, Astrid av blindtarmbetennelse. Det ble en tøff periode særlig etter farens død, fordi da måtte familien selge smykker og verdifulle ting slik at Roald skulle kunne fortsette på privatskolen han gikk på, men når han var 13 år startet han på en offentlig skole. Den skolen han gikk på fikk esker med ny produsert sjokolade for å teste den. Dahl pleide nemlig å drømme om å lage sin egen sjokolade, dette ga han senere inspirasjon til å skrive boken «Charlie og sjokoladefabrikken».

Tema
 Charlie og sjokoladefabrikken handler om å få sin drøm oppfylt gjennom å være flink, lydig og veloppdragen, men det er ikke det viktigste temaet. Det viktigste er kampen mellom det ”gode” representert ved Charlies gode egenskaper, og det ”onde” som er dumhet, sløvhet og råskap, representert ved barna og deres foreldre. I denne boken som i ”Matilda” blir TV trukket frem som et symbol på noe ukultivert og sløvende, og det samme med tyggegummi. Helt i klartekst kommer dette i sangen som Umpa-Lumpaene synger etter at Mike Teve er forsvunnet inn i fjernsynet.

Bokas kristne symbolikk
Boka er lett å tolke i et kristent perspektiv. Willy Wonkas fabrikk er den største i verden og selv er han den flinkeste sjokoladeprodusenten i verden.. Han laget menneskelig sett umulige produkter [allmektig], slik som iskrem som aldri smelter og evigvarende tyggegummi som aldri mister smaken. En dag måtte han kaste ut arbeiderne fra fabrikken på grunn av industrispionasje (mennesket spiste av Kunnskapens Tre for å bli lik Gud). Etter veldig lang tid presenterer han sin invitasjon. Invitasjonen gjelder de utvalgte som finner gullfargede billetter under sjokoladepapiret. De andre barna på omvisningen er ulydige, blærete og har sin lyst i denne verdens skatter. Alle disse fire barna blir advart av Wonka, men alle faller en etter en. Den lille fattige gutten Charlie går derimot ydmykhetens vei og lykkes, og vinner hele fabrikken.

Personskildring
Det er mange forskjellige typer personligheter, på samme måte som i den virkelige verden. De fem hovedpersonene er Augustus Gloop, den feite grådige tyskeren som spiser sjokolade hver dag og mye annet som han får av sin far som er pølsemaker. Piken som forkjæles av sine foreldre, Veruca Salt. Jenta som tygger tyggegummi dagen lang. Mike Teve, gutten som tilbringer all sin tid foran TV skjermen. Og til slutt Charlie Bucket som er den lille fattige gutten som bor i det lille skrøpelige huset sammen med sine foreldre og sine fire besteforeldre. Huset er så skeivt at det nesten detter ned, for å ikke snakke om taket, som er så dårlig og åpent at den kommer mer regn å snø gjennom det sånn som det er nå, enn hvis det ikke hadde vært tak der. Willy Wonka som er fabrikkeieren fremstår som svært kunnskapsrik og dyktig. Samtidig ser vi en sårbar og usikker mann under overflaten, svært forskjellig fra den allmektige skaper og redningsmann vi møter i boka. Wonka er nå et vanlig menneske som har levd nesten totalt isolert fra omverdenen i mange år. Han har lagt all sin sjel inn i denne fabrikken og åpenbart gledet seg veldig til denne omvisningen i lang tid. Endelig skal verden få se hvilken fantastisk mann han er. Det er derfor med dårlig skjult stolthet han geleider de fem barna med følge rundt i sitt velpolerte eventyrland. Hver gang ordet «foreldre» eller «familie» blir han stiv og skjelven og får «flashback».
Miljøskildring

Miljøet er ganske grått og stusselig. Det ser ut som e gammel og forlatt industriby. Det minner veldig om de forlatte industribyene under postmodernismen som jeg skal komme tilbake til senere. Det er særlig i filmen man får et innblikk i hvordan denne litt mørke byen er. Men siden hele filmen forgår inne i fabrikken, får man ikke se så mye til byen. Likevel kan man tro at det har vært flere fabrikker som var opp da Wonkas fabrikk var opp for første gang.

Forskjell på filmen fra 2005 og romanen.
Det er egentlig en del forskjeller mellom filmen. Det første jeg la merke til er beskrivelsen av utseende til Willy Wonka i boka kontra den figuren jeg så på filmen. I boka beskrives han som en liten, gammel mann. Har grått hår og knall blå øyne. Har svart skjegg. Har på seg en plommefarget frakk i fløyel, grønne bukser, grå hansker og en svart hatt. Mens i filmen er han en yngre herremann med mørk brunt hår og ganske lilla øyne. Blek hvit hud pga. mangel på sollys. Helt hvite og rette tenner, dette takke være sin far, tannlegen. Helt skinnende og reint ansikt. Har på seg brunlilla bukser, koksgrå skjorte, en svart hatt og lilla hansker i gummi. Nederst på skoene hans, er initialen «W» som er laget av gull.
Også når Augustus Gloop det detter i sjokoladeelven og blir sugd opp av en sugemaskin blir han i boka tynn etter å ha blitt skvist gjennom røret, mens i filmen er han fortsatt feit, bare heldekket av sjokolade. En annen forskjell er når Charlie årlig får en Wonka sjokolade som han i boka vil dele med sin familie, men de avslår tilbudet hans noe de ikke gjør i filmen. Det skal sies at det finnes flere forskjeller, men jeg har tatt frem noen av dem mest sentrale. 

Kontekst
Charlie bor i et skrøpelig hus med dårlig vegger og et tak som er likeså. Ikke så rart, så fattig dårlig morne og faren får betalt. I tillegg har begge sine foreldre i hus og ta vare på. De bor i England i det som ser litt ut som et nedtrappet industriby.

Postmodernismen
Charlie og sjokoladefabrikken handler om blant annet om at fabrikken til Willy Wonka la han ned under perioden da Bestefar Joe jobbet der fordi, mange fabrikker var misunnelig på grunn av Wonkas suksess og sendte derfor spioner som skulle finne de hemmelige oppskriftene. Dette merket Willy etter hvert når hans konkurrenter begynte å lage det samme som han hadde funnet opp, noe som resulterte i at alle ansatte ble sparket og fabrikken ble stengt. Dette kan minne veldig om perioden under postmodernismen som kjennetegner av industriell nedtrapping. Etter at Wonka hadde stengt fabrikken dro han til Amazonas for å finne nye smaker for å utkonkurrere sine motstandere som hadde stjålet enn del av hans ideer. Der traff han Ompa-Lompene som han ble kjent med. Kakaobønna var vist nok deres mest verdifulle ting, og med det tok Willy Wonka med en hele Lompastammen med til fabrikken som arbeidere i bytte med så mye kakaobønner til kunne tenke seg. Dette er også et symbol, siden som sagt ble industrien trappet ned og flyttet til land med billigere arbeidskraft. De blir derfor egentlig litt det samme som det Wonka gjør, men i 
stedet for å flytte til andre land, tar han med seg billig arbeidskraft tilbake til fabrikken.

Budskapet
Budskapet Dahl prøver å formidle med denne boka mener jeg er at lykke ikke alltid kan kjøpes med penger. Siden Charlie som er den fattigste gutten vinner, som egentlig har minst sjanse av alle siden han er så fattig. Jeg trur også Dahl prøver og formidle hvordan mange av dagenes barn er som grådige, frekke og veldig oppslukt i teknologiske duppiditter. Kanskje sette mer pris på det man har som familie og de små øyeblikkene som Charlie gjør og er fornøyd og lykkelig med det. Han trenger ikke masse penger osv. for å være lykkelig, han har sin familie og det er det han trenger. Han takker nei til å ta i mot fabrikken, siden han ikke får ha med seg familien. Det viser hvor stor pris han setter på familien sin og kan ikke leve uten den. 


Kilder:

·         Charlie og sjokolade boken, skrevet av Roald Dahl

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar